Het Gemeentearchief Zeist stelt steeds meer metadata uit registers beschikbaar als open data. Het gaat om informatie over de vroegere inwoners van Zeist. Het doelgericht beschikbaar stellen van de data, rekening houdend met de privacy-regels, past uitstekend binnen onze gemeente brede strategie om te streven naar informatiegelijkheid.
Open data zijn data die zowel toegankelijk als herbruikbaar zijn. Het gaat het om data die:
Net als de archiefinventarissen en nadere toegangen worden deze datasets aangeboden onder een CC0 Publiek Domein Verklaring. Dit betekent dat u de data zonder toestemming van het Gemeentearchief Zeist mag kopiëren, veranderen, verspreiden en uitvoeren, ook voor commerciële doeleinden. Maar we zouden het wel leuk vinden als u ons laat weten wat u met onze datasets doet.
Vragen en opmerkingen kunt u versturen via het contactformulier, met als onderwerp ‘open data’.
Het zijn registers met begrafenisrechten, waarin staat wie wanneer waar is begraven, in totaal circa 4.000 inschrijvingen over de jaren 1870-1907.
De bestandsformaten zijn csv en xlsx. De open datasets zijn de overgetypte kolommen uit de originele registers. Er zitten (natuurlijk) nog fouten in, in de xlsx versie zijn de onduidelijkheden en onleesbare teksten aangegeven in rood, dat is in de csv helaas niet te zien.
De bestanden staan op data.overheid.nl
De gegevens zijn ook op deze website te zien op onze collectie-pagina met begraafplaatsregister.
In de periode vóór 1811 werden zaken als geboorte, huwelijk en overlijden niet geregistreerd door de overheid, maar door de kerken, die doop- trouw- en begraafboeken (DTB) aanlegden.
In de doop- trouw- en begraafboeken vindt u gegevens over: de namen van kinderen, de namen van de ouders, getuigen, peters en meters, de namen van bruid en bruidegom, soms de geboorte- of woonplaats, gegevens over inkomsten bij begrafenissen. Om een doop, een huwelijk of een overlijden op te sporen, moet u eerst weten welk geloof de persoon had.
Het digitaliseren van deze registers was een provinciaal project onder aanvoering van Het Utrechts Archief. De bestanden en data worden op de website van Het Utrechts Archief aangeboden en bijgehouden.
De originele DTB-boeken bevinden zich in Het Utrechts Archief en in het Gemeentearchief Zeist. Het gaat om de volgende Zeister registers:
De digitale registers zijn ook op de website van Het Utrechts Archief te zien.